Anno Smith tentoonstelling is verlengd

De tentoonstelling van de Groninger keramist Anno Smith in het Groninger Museum is verlengd t/m 16 mei 2016.
Er is een prachtig boek uitgekomen over het werk van Smith.
Vriendelijke mededeling ontvangen van Jacob Bolhuis.

Toelichting: Anno Smith (1915-1990) was een Groninger keramist die zich, na een studiereis door Italië, onder andere ging toeleggen op het maken van geveldecoraties. In de periode na de Tweede Wereldoorlog verfraaide hij veel gevels van scholen, flats en winkels in diverse wijken in de stad Groningen met keramische reliëfs en sculpturen. Talrijke openbare gebouwen in Groningen hebben opvallend gekleurde gevelkeramiek. Veel mensen kennen het werk, maar niet de naam van de maker: Anno Smith.
Anno Ferdinand Smith (Groningen 1915 – 1990 Groningen) krijgt op Academie Minerva les van beeldhouwer Willem Valk en tekendocent A.W. Kort. Na voltooiing van zijn opleiding in 1937 besluit hij keramist te worden. Hij experimenteert met succes met uiteenlopende glazuren. Door de opmerkelijke kleuren wordt hij bekend in kringen van liefhebbers van kunstnijverheid.
Na de Tweede Wereldoorlog krijgt zijn werk ook bekendheid bij een groot publiek. Na het succes van het tableau De Kaasdragers in een pakhuis aan de Westerhaven wordt Smith in Noord-Nederland veel gevraagd voor keramiek op gevels van gebouwen. Hij werkt voor scholen, openbare gebouwen en woningbouwcorporaties. Bij de woningbouwflats in bijvoorbeeld de West-Indische buurt, de Rivierenbuurt en de Wijert in Groningen, geeft hij elk portiek een eigen gezicht. Anno Smith werkt ook veel met heraldische symbolen. In de jaren zestig wordt zijn bouwkeramiek abstract.
Hoewel zijn werk de laatste jaren meer in de belangstelling staat, wordt het ook bedreigd. De woonhuizen en gebouwen uit de wederopbouwtijd zijn in onze tijd toe aan een andere bestemming en vaak ook sloop. Gelukkig wordt in toenemende mate de bouwkeramiek van Anno Smith daarbij gered en zo mogelijk herplaatst.
Deze tentoonstelling kwam tot stand met medewerking van kunsthistoricus Jaap Ekhart, fotograaf Rudmer Nijman en diverse bruikleengevers.
Zie de website: www.groningermuseum.nl