Brenkman, Bob

Voornaam: 
Bob
Achternaam: 
Brenkman
Geboortejaar: 
1946
Geboorteland: 
Nederland
Overlijdensjaar: 
2016
CV: 

Bob Brenkman is geboren op 18 februari 1946. Brenkman wordt algemeen gekwalficeerd als een top majolica schilder. Hij is geniaal in het traditioneel naschilderen. Jarenlang heeft hij tegels en tableaus gemaakt. Deze zijn zo ontzettend mooi en authentiek, dat ze niet van echt oud te onderscheiden zijn. In 1990 richt hij het keramiek bedrijf De Albarello in Oosterbierum op. Het bedrijf wordt geprofessionaliseerd en krijgt de naam De Albarello (dat is de naam voor een Italiaanse apothekerspot). In 1996 nemen Pieter en zijn vrouw Gretha Baas het aardewerkbedrijfje over. Bob Brenkman heeft ook enkele jaren in Frankrijk gewoond en gewerkt. De voorstellingen op tegeltableaus die hij hier heeft gemaakt, o.a. naakten, zijn veel vrijer geschilderd. In circa 2010 heeft Brenkman op voordracht van Pieter Pander deel genomen aan een groeps-expositie in diverse kerken in Friesland. Brenkman is een kunstzinnig en bescheiden man met de nodige humor. Zijn schilderwerken hebben bijna allemaal een diepere betekenis; een bepaalde filosofie ligt er aan ten grondslag of het is een knipoog naar de werkelijkheid. De laatste tijd heeft hij zich toegelegd op het schilderen op linnen. Door zijn grote ervaring heeft hij mede door de combinatie van tegel schilderen en paneel schilderen, een schitterende collectie schilderijen bijeen geschilderd (tekst: Galerie Ruigewaert). Bob Brenkman is overleden op 18 augustus 2016.

Bob Brenkman
Rombade 1
8811HT  RIED 
Tel. nr: 0517269080
Email: ellybrenkman@tele2.nl

Werk: 

Bob Brenkman: 'ik maak keramiek en ben schilder, ik ben uit het ambacht gegroeid en houd mij voornamelijk bezig met het verfijnen van mijn filosofie van dit ambacht. Ik wil laten zien dat er meer mogelijk is met het ambacht waaruit ik kom.'

Bron foto: 

Tweemaal portret Bob; signatuur majolicaschotel 1995; majolicaschotel uit De Albarello, 1995; Oud Goud, olieverf op paneel, circa 2010.