Dongen, Hélène van

Voornaam: 
Hélène
Voorletters: 
H.
Voorvoegsel: 
van
Achternaam: 
Dongen
Geboortejaar: 
1948
Geboorteplaats: 
Rotterdam
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1989
CV: 

Hélène van Dongen is geboren te Rotterdam op 29 januari 1948. Zij volgt de opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam van 1956 tot 1958. In 1962 is zij werkzaam te Parijs. In 1963 maakt zij een reis door Frankrijk, Spanje en Zwitserland. Hélène trouwt met de kunstenaar Kees Okx (Haarlem 25 april 1939-Gintrac (FR) 17 januari 2015. Vanaf 1969 is zij werkzaam te Haarlem. Vervolgens doet zij een nieuwe opleiding aan de Rietveld Academie te Amsterdam van 1976 tot 1982. Zij is werkzaam in het onderwijs van 1970 tot 1989. Sindsdien is zij zelfstandig werkzaam als beeldend kunstenaar. Zij exposeerde in Nederlandse en buitenlandse, vooral Franse galerieën en behaalde een aantal Franse prijzen (bron website Kees Okx).

Hélène is beeldhouwer, keramist, collagist, graficus, tekenaar en schilder.

Afbeeldingen: Hélène van Dongen met Kees Okx (bron website Kees Okx); object (bron Find Art Info); object (bron KZOD); vaasvorm (bron Vendue Notaris huis Rotterdam juni 2017),

 

 

Werk: 

Hélène van Dongen: "In mijn werken staan tegenstellingen centraal: kracht en tederheid, emotie en verstand, rede en fantasie. Ik heb me gespecialiseerd in de raku-techniek, een glazuurmethode die juist uitgaat van de contrasten, hitte en plotselinge afkoeling. Gladde oppervlakken worden afgewisseld met ruwere delen. De harmonie van strakke lijnen, gecombineerd met openingen, zorgen voor een spel van licht en schaduw. In de glazuur worden soms poëtische teksten weergegeven. Met klei werk ik de ruimte in, groeien de vormen omhoog en ontstaat er een spel van lijnen en rondingen, gesloten vormen en openingen."                                              

 “Het tot leven brengen van klei”, “Souffle d’argile” heet het eerste boek over haar keramische werk, geschreven door M. Chelbi.