Expositie "Masseot Abaquesne, L'éclat de la faïence à la Renaissance"

Deze unieke tentoonstelling, de eerste grote retrospectieve tentoonstelling gewijd aan de in Rouen werkzame keramist Masseot Abaquesne, wordt georganiseerd door twee instellingen waarvan de collecties zijn samengebracht. Abaquesne is al werkzaam in Rouen rond 1526. In 1542, ontvangt hij een prestigieuze opdracht voor het maken van een tegelvloer voor het Château van Fornells. Drie jaar later produceert zijn atelier meer dan 4000 stuks albarelli en dergelijke voor de in Rouen gevestigde apotheker Pierre Dubosc. In 1557 levert hij de vloer in de kapel van Claude d ' Urfé. Abaquesne overlijdt vóór 1564. 

De tentoonstelling: "Masseot Abaquesne, L'éclat de la faïence à la Renaissance" (De schittering van faience in de Renaissance) loopt van 11 mei tot 3 oktober 2016 in het Nationaal Museum van de Renaissance, in partnerschap met het Museum voor Schone Kunsten van Rouen. Het werk van Masseot Abaquesne is geplaatst in de context van die tijd en de relatie met Antwerpen. Voor alle liefhebbers van vroege majolica is het zeer de moeite waard deze expositie te bezoeken.

 

Afbeelding: Masseot Abaquesne, Rouen FR (periode 1540-1550), detail uit het drieluik De Zondvloed, vloer uit 1551 voor het Château van Fornells, aardewerk, majolica (collectie Museum van de Renaissance, Ecouen Frankrijk / foto René-Gabriel Ojeda).

Plaats: Musée national de la Renaissance Chateau d'Ecouen, Ecouen Frankrijk (niet ver van Parijs).

Bezoek de website: http://musee-renaissance.fr/