Jacoba, Potterie

Naam: 
Jacoba, Potterie
Plaats: 
Utrecht / Emmen / Erica
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1952 - 1985
Geschiedenis bedrijf: 

George Emile Wagner wordt geboren in Winschoten op 7 september 1889. Hij huwt Henriëtte Verbeek (Amsterdam 15.08.?). Het paar krijgt 12 kinderen. Twee ervan sterven vroegtijdig. Hij is portretschilder in onder meer Den Haag. Van de kinderen is Henry Emile (Hans) de oudste. Andere broers zijn Rudolf, Emile (1921), George en Frits. Er zijn vijf zussen in het gezin. Zijn drie creatieve zoons Hans, Rudolf en Emile verbiedt hij om in zijn vak als kunstschilder te gaan, omdat er geen brood in te verdienen valt.Vanaf 1949 helpt Emile F. Wagner zijn broer Henry Emile (Hans) in diens Potterie Wagner in de Dorstige Hartsteeg te Utrecht. In 1952/53 begint Emile echter zijn eigen Potterie Jacoba in de Palmstraat 7 in Utrecht. Aanvankelijk wordt hier nog gedraaid aardewerk vervaardigd. Er zijn dan twee draaiers in dienst. Enkele jaren later verhuist Emile zijn bedrijf naar de Oude Gracht 24 in het centrum van Utrecht. Hier wordt uitsluitend gegoten aardewerk gemaakt. Ook voor broer Hans levert het bedrijf de driehoekige en langwerpige bakjes. Emile signeert met EW, in het begin nog aangevuld met een klaverblad. In 1973/74 verhuist het bedrijf naar Emmen, noodgedwongen door de slechte woningmarkt in Utrecht. Emile en zijn vrouw Jacoba hebben elf kinderen die langzaamaan onder de pannen moeten komen. En in Drenthe zijn voldoende huizen beschikbaar. Het bedrijf zou nog eenmaal verhuizen naar Erica. Naast de pottenbakkerij had Emile ook een glas-in-lood bedrijf en sinds de jaren 70 ook een bedrijf in systeemplafonds. Geen van de elf kinderen is in de pottenbakkerij verder gegaan. De potterie beëindigt haar activiteiten in 1985. 

Werk: 

De roodbakkende klei voor Potterie Jacoba wordt van Vingerling in Gouda betrokken. De witte tinglazuren en kleuren komen uit Duitsland. De karakteristieke keramiek met in het tinglazuur uitgekraste decors - zij het dat de vormen gegoten zijn -  is verwant aan dat van zijn broer Potterie Hans Wagner. Het assortiment gebruiksaardewerk was te vinden in de betere kunstnijverheidszaken in Nederland. 

Interview op 26 juli 2011 met zoon George Wagner. Hij stelde de afbeeldingen beschikbaar. Hiervoor heel hartelijke dank.