Lies Cosijn (NL) - muurplastiek 'Pandora'

Lies Cosijn (NL), een belangrijke keramische muurplastiek met de voorstelling van Pandora. Pandora (haar naam kan zowel draagster van alle gaven als schenkster van alle gaven of albegaafde betekenen), is in de Griekse mythologie de naam van de eerste vrouw, die door Hephaistos werd gevormd uit water en aarde. Zij werd door Zeus aan de stervelingen als straf gezonden om onheil over hen te brengen, nadat Prometheus vuur uit de hemel gestolen had, met het doel om de mensen uit hun ongelukkige toestand te verlossen. Onder bogen zien wij rechts een groep angstige mensen en links Pandora, die haar nieuwsgierigheid niet kon bedwingen en het vat opende. Toen kwamen daar alle rampen, ziekten en zorgen uit tevoorschijn en verspreidden zich over de aarde: aan het kommerloze bestaan van de mensen was een einde gekomen. Pandora wilde nog gauw het deksel dichtklappen, maar alleen de hoop zat nog in het vat toen het weer gesloten werd. Vandaar dat onder de hevigste rampen die de mensen op aarde teisteren de hoop hun nog altijd bijblijft. Chamotte aardewerk, geboetseerd, ingekrast, getekend, glanzende sinter engobe. De plastiek is reversibel gemonteerd aan een metalen frame en kan daarmee zowel hangen als staan.

Artist                                                                                                                                                                                                                                       Lies Cosijn (1931), sinds 1951 opleiding Instituut Kunstnijverheidsonderwijs, Amsterdam, sinds 1956 medewerkster experimentele afdeling ‘De Porceleyne Fles’, Delft,  sinds 1963 als zelfstandig kunstenaar werkzaam. Zij geldt als één van de belangrijkste Nederlandse na-oorlogse keramisten.  

Bibliografie                                                                                                                                                                                        Spruit-Ledeboer, Mieke G. Nederlandse Keramiek 1900-1975 Assen 1977 en 1975-1985, Amsterdam 1985. - Cosijn, Lies en Dorris U. Kuyken-Schneider, Compassie en Poezie, 2002.

Objectnummer: 
0850
Datering: 
1975 - 1980
Signatuur: 
geen signatuur
Afmetingen: 
totale hoogte 46,5 cm; breedte 36 cm
Conditie: 
fraai
Herkomst: 
uit de collectie van een vriendin van de kunstenaar
Land: 
Nederland
Status: 
Verkocht