Loré, Keramische Industrie

Naam: 
Loré, Keramische Industrie
Plaats: 
Beesel (L)
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1954 - 1981
Geschiedenis bedrijf: 

Loré is een keramiek bedrijfje dat in 1954 officieel is opgericht door Louis Thijssen en René Peeters. De twee eerste letters van hun voornamen vormen de naam Loré. Beiden waren werkzaam bij St. Joris in Beesel en zijn in 1953 voor zichzelf begonnen. Het bedrijf is relatief klein gebleven. De productie bestond net als bij St. Joris uit verglaasde stenen en plavuizen, maar ook sierkeramiek. Louis Thijssen was de productieman en draaier, maar had ook een belangrijke creatieve inbreng. Hij draaide de vazen en schalen. René Peeters was ook creatief, maar deed vooral het boetseerwerk en de beelden. Hij maakte de tekeningen en verzorgde het graveerwerk. Hij signeerde overigens nooit zijn werk. Bij Loré werd in de jaren zestig een fraaie serie schalen en vazen gemaakt waarbij als decoratie veelal op de Griekse mythologie geïnspireerde vrouwenfiguren werden afgebeeld. Voor dit programma werd witte Westerwalder klei van de Gebr. Weiss uit Westerwald betrokken. Jan Simons was de kleihandelaar. De decors werden in de donkere engobe uitgekrast (sgraffito), die aangebracht was op een roodbakkende scherf. Maar er komen ook zwart - wit decors voor. Deze objecten werden voorzien van de naam Handwerk Beesel en unicum. De beeldhouwer Joep (Joseph Alphons Maria) Thissen (1919-2010) deed het prachtige sgrafitto werk en signeerde deze unica met JT. Naast Joep Thissen werd gebruik gemaakt van ontwerpen van drie andere bekende Limburgse kunstenaars, t.w. Jules Rummens en Mathieu Camps.  Andere namen van ontwerpers/uitvoerders zijn Lou Manche en J. Lucker. Een zeer originele serie gegoten vazen (genummerd met een B-nummer) ontstond in de 1970s naar ontwerpen van de Maastrichtse beeldhouwer Camps (zie afbeelding, coll. Retrominded). Later concentreerde het bedrijf zich op de productie van potten en vazen voor de bloemisterijen. In 1980 had het bedrijf 52 mensen in dienst. Een groot uitbreidingsproject van het bedrijf, hoge rentes en andere tegenslagen waren de oorzaak van een onverwachts faillissement in 1981. Het bedrijf werd niet meer voortgezet.

In Beesel is de Stichting Beesels Keramisch Erfgoed in 2006 opgericht. Deze stichting doet bijzonder goed werk voor het onderzoek naar het Beesels erfgoed, de industrie en de kunstenaars. Bezoek hun website: www.sbke.nl

Bronnen: - 2004, gegevens beschikbaar gesteld door Erik Driessen, waarvoor veel dank. - 2006 aanvullende mondelinge informatie en correcties ontvangen van de zoon van René Peeters, de heer Peter Peeters, waarvoor onze dank. Aanvullende informatie in 2011 door Emiel Monnink van Retrominded over het bestaan van een krantenartikel uit 1963, een catalogus en de toeschrijving van de B- serie aan Loré en de beeldhouwer Mathieu Camps. 2011 Aanvullende informatie van Gerbrand Simons uit Hoensbroek over kleileveranties uit het Westerwald door zijn vader Jan Simons. Veel dank hiervoor.

Afbeeldingen: groep vazen, unica door Joep Thissen (collectie Capriolus, deel verkocht); groep vazen ontwerp Mathieu Camps (collectie Retrominded); tegel, sterrenbeeld boogschutter, 1960s (bron Pluis 2008).

 

 

Bibliografie: 
  • Haimon, Paul, Bij Loré in Beesel, in: Maas & ....? , 21 december 1963.
  • Pluis, Jan, Nederlandse tegels 1900-2000, 2008.
  • Driessen, Erik, de kus van het Beeselse Vuur. St. Joris Keramiek, 2017.