Schuur, Pottenbakkerij De

Naam: 
Schuur, Pottenbakkerij De
Plaats: 
Maarssen
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1974-1987
Geschiedenis bedrijf: 

Leonardus Jan (Leo) Rolff is geboren op 23 februari 1926 te Amsterdam. Corrie Kernekamp is geboren op 19 februari 1926 te Haarlem. Op 27 november 1950 treden zij in het huwelijk in Haarlem. Leo is chemicus en Corrie is calculatrice in een damesmodezaak. Op 29 november 1950 stapt het kersverse paar op de boot naar Indonesië. Leo gaat hier aan het werk op een plantage. Na waarschijnlijk vier jaar keert het echtpaar terug naar Nederland om zich in Maarssen te vestigen. Leo gaat werken als bedrijfsleider van een vruchtenconservenfabriek. Corrie start de pottenbakkerij in 1974. De pottenbakkerij wordt aanvankelijk alleen door Corrie Rolff gedreven. Deze is gesitueerd in een schuur achter hun huis aan de Maire Hofstedelaan te Maarssen. De naam De Schuur ligt dus voor de hand. Later komt Leo een handje helpen in de pottenbakkerij. Vanaf 1980 tot 1987 runnen zij een winkel in keramiek- en kunstnijverheidsartikelen. Na hun pensionering rond 1987 verhuist het echtpaar naar een woonboerderij in het gehucht Blekslage in Oost-Groningen. Sinds 2001 wonen Leo en Corry in een aanleunwoning van het woon- en zorgcentrum De Schans in Emmen.

Bij de pottenbakkerij worden hoofdzakelijk siertegels gemaakt waarbij de figuren (hoofdzakelijk mensen en dieren) zijn gereduceerd tot de hoofdvorm. Rondom de figuren is een laagje klei weggehaald, waardoor deze een paar millimeter boven de achtergrond uitsteken. De voorstellingen zijn voorzien van een laagje matbakkende glazuur, de achtergrond is ongeglazuurd. De tegels zijn gemaakt van zwartbakkende of in mindere mate van witbakkende chamotteklei. De tegels zijn gemerkt met 'Pottenbakkerij de Schuur Maarssen' of met 'de Schuur Maarssen' (ingekrast).

Afbeeldingen: Leo en Corrie Rolff-Kernekamp bij gelegenheid van hun zestigjarige huwelijk in 2010 (bron Het Weekblad Zuidoosthoeker); Leo Rolff in zijn atelier, ca. 1980; tegel met kind met fluit (bron Pluis 2008); tegel met oranje kat (bron Pluis 2008).

Bibliografie: 
  • Pluis, Jan, Nederlandse tegels 1900-2000, 2008.
  • 'Huwelijkstrouw', in: Het weekblad Zuidoosthoeker, 23 november 2010.