Waerden, Anne van der

Voornaam: 
Anne
Voorletters: 
A.
Voorvoegsel: 
van der
Achternaam: 
Waerden
Geboortejaar: 
1945
Geboorteplaats: 
Amsterdam
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1965 - ?
CV: 

Anne van der Waerden is geboren op 8 februari 1945 te Amsterdam. Rond haar dertiende krijgt zij al les van de Amsterdamse keramiste Frieda Koch. Zij bezoekt van 1962 tot 1966 het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam (Gerrit Rietveld Academie). Zij is daar leerlinge van Theo Dobbelmann. Aan de Academie ontmoet zij de kunstschilder John Wortel met wie zij twee zonen krijgt. Van 1965 tot 1972 is zij zelfstandig kunstenaar te Amsterdam. In circa 1966 heeft zij haar eerste expositie in de Dromedaris te Enkhuizen. In 1972 verhuist Anne met haar gezin naar Vianen en heeft daar haar atelier in de stadspoort. 1982 onderneemt zij een reis naar Peru. In 1995-1996 heeft zij kort haar atelier in Driebergen-Rijsenburg. Rond 1985 heeft zij samengewerkt met de zeer gedreven pottenbakker en keramisch kunstenaar Kees Hoogendam. In 1994 werkt Anne in het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Den Bosch en zij ontmoet daar ook Antony Gormley en Anish Kapoor. Anne is docent geweest aan de Academie voor Kunsten St. Joost te Breda en de Koninklijke Academie voor Kunst en Design te Den Bosch. Anne van der Waerden woont thans weer in haar geboortestad Amsterdam. Zie ook in zoekfuncties onder Anne Wortel-van der Waerden.

Bezoek haar site: www.annevanderwaerden.nl

Afbeeldingen: portret (bron: boek Galerie Kapelhuis, 2003); vaasvorm (bron: Veilinghuis Peerdeman, Utrecht 21-01-2012); twee objecten (coll. Capriolus).

Werk: 

Anne maakt over het algemeen grote monumentale werken in klei, daarnaast heeft zij zich ook, op uitnodiging van de Kon. Glasfabriek Leerdam, toegelegd op het ontwerpen van glas, wat andere specifieke problemen met zich meebrengt. "Haar potten- en vaasplastieken zijn vrije vormen met fraaie monochrome (op basis van lithium-zink) glazuren, met een voorkeur voor aarde- en moskleuren. Ze hebben een sterke suggestieve sfeer. Het aardewerk wordt gedraaid of met de hand gevormd, voorzien van oxydes, een engobelaag en transparant glazuur. De objecten worden gebakken in een electrische oven tot 1045 graden C. Haar werk bevindt zich in zeer veel toonaangevende keramiekcollecties in binnen- en buitenland. Tekst ten dele uit: Catalogus De Elleboog '85, aangevuld uit catalogus Keramiek in het Stedelijk. 

In 2023 zegt Anne in het interview in COLLECT: "In de beeldhouwkunst wordt over het algemeen de nadruk gelegd op de relatie tussen het object en de ruimte eromheen. Mijn keramiek richt zich juist op de relatie tussen het object en zijn binnenruimte. Het gaat mij om die innerlijke ruimte, die leegte. Ook houd ik ervan tegenstellingen te integreren in vorm en kleur. Zo zocht ik naar manieren om van vierkant naar rond te gaan, van donker naar licht en van binnen naar buiten".

Bibliografie: 
  • Bestandscatalogus Nederlandse na-oorlogse keramiek, RBK 1995.
  • Nederlandse keramiek 85 De Elleboogkerk - expositiebrochure, Amersfoort 1985.
  • Crommelin, Liesbeth e.a. - Keramiek in het Stedelijk, 1998.
  • Spruit-Ledeboer, Mieke G., Nederlandse keramiek 1900-1975, Assen 1976.
  • Spruit-Ledeboer, Mieke G., Nederlandse keramiek 1975-1985, Amsterdam 1985.
  • Koch, André, e.a., Galerie Kapelhuis, Rotterdam 2003
  • Wilt, Koos de, Binnenkijken bij Anne van der Waerden, in: Collect zomer 2023.