News

Stichting Utrechtse Aarde - expositie "Overtuigen' tijdens het Festival Oude Muziek

Aards materiaal, hemelse klanken, rauwe stellingnamen en verrassende dialogen, die combinatie is van 27 augustus tot en met 4 september te ondergaan in de Utrechtse Janskerk. Twaalf keramiekkunstenaars brengen dan een ode aan het Festival Oude Muziek (FOM). Met een gelegenheidsexpositie willen ze er een bijzonder accent aan toevoegen.

Initiatiefnemer en organisator is het platform voor keramiekkunst Utrechtse Aarde. De titel...

La Borne is een klein dorp in midden Frankrijk waar vanaf de 16e eeuw een pottenbakkerscultuur is . De traditionele vormen werden uit gres gedraaid en gestookt in grote houtovens. Deze gunstige omstandigheden;  gres klei, bosrijke omgeving en een grote traditie heeft vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog jonge generaties keramisten aangetrokken om zich aldaar te vestigen. In 1971  werd de ACLB La Borne opgericht. Een beroepsvereniging die dit jaar 50 jaar bestaat. Ter gelegenheid hiervan  is er een grote internationale kerami...

Babs Haenen wint de Van Achterberghprijs 2020

Tweejaarlijks wordt de Van Achterberghprijs, bestaande uit een bedrag van €15.000,- toegekend aan een persoon of instelling die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de keramische kunst en keramiek in Nederland. Babs Haenen heeft dit jaar de prijs gewonnen. Uit het jury rapport: ‘Babs’ werk is technisch virtuoos, verfijnd van afwerking en kleur, monumentaal en tegelijkertijd poëtisch. Aan de basis van dat werk staat een kleine maar ijzersterke vrouw die al bijna ee...

Recent in deze Covid-19 periode hebben wij de keramische sculptuur "Kreuz" van Lucebert verworven. Lucebert heeft deze en nog een variant gemaakt in het atelier van Kattrin Kühn / Droysen Gallery in Berlijn in 1991.

De waarnemer van dit stuk zal een eigen interpretatie aan het beeld geven. Wij zien een grote relatie met de huidige Covid-19 periode. Het masker staat voor angst, het kruis voor lijden en de kandelaars in de vorm van hoorns geven de hoop weer.

Afbeelding: Lucebert "Kreuz", 1991 (collectie Capriolus...

,

Barbara Nanning werkt aanvankelijk met keramiek voordat zij zich toelegt op glas. In 1979 studeert zij af aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie, tegelijkertijd met Geert Lap en Babs Haenen, met wie zij de kern vormt van een nieuwe generatie Nederlandse keramisten die internationaal bekendheid verwerft. In 1994 - op uitnodiging van het Nationaal Glasmuseum en de Glasfabriek Royal Leerdam - experimenteert Nanning voor het eerst met glas, een voor haar tot dan toe onbekend en afstandelijk materiaal. Haar eerste sculpturen geeft zij vorm d...

Wandtegels uit de verzameling van Helene Kröller-Müller zijn vanaf 10 mei 2019  te zien in een speciaal ingerichte kamer in het Nederlands Tegelmuseum te Otterlo. Naast een grote verzameling moderne kunst, bezat Helene Kröller-Müller ook een collectie van zo'n 180 wandtegels en - tableaus. De verzameling bevond zich in het depot van het Kröller-Müller Museum, totdat een deel ervan in 2017 in het Nederlands Tegelmuseum te zien was in het kader van de tentoonstelling De vergeten tegelcollectie van Helene Kröller-Müller. Door een goede...

Het boek Verfijnde eenvoud over het levenswerk van de pottenbakster Nel Houtman (1905-2000) is verschenen. Met 80 foto’s en uitgebreide tekst wordt in 96 pagina’s een overzicht gegeven van het werk.
De Stichting Hens van der Spoel verzorgt de verspreiding van het boek, u kunt het hier bestellen. De prijs is 20 € exclusief verzendkosten.
In het boek wordt door Jaap Jongstra, onder redactie van Feico Hoekstra, de gehele carrière en de ontwikkeling van de pottenbakster Nel Houtman beschreven. Een overzicht van tentoonstelli...

EXPOSITIE ‘DE BELOFTE’

In de expositie zien wij werk van de vroeg overleden keramist Hilbert Boxem, voormalig docent aan de kunstacademie Minerva in Groningen, en van zijn leerlingen Gertjan van der Stelt, Liesbeth Kamp, Peter Hiemstra, Bien Velds en Mirjam Veldhuis.

De expositie loopt van 9 maart t/m 4 mei 2019

Kunststichting Hazart

Pimpelmees 3, Soest

Open van woensdag t.m. vrijdag van 10-17 uur, zaterdag van 10-16 uur.

Afbeelding: Hilbert Boxem, 'The Open Containe...

Kunstbeurs Heemstede met een hedendaagse keramiek sectie

Op 22, 23 en 24 maart 2019 wordt, tijdens de Kunstbeurs Heemstede, voor

de 9e keer een verzamelaarsbeurs voor keramiek gehouden.

Het is een beurs door en voor verzamelaars en liefhebbers van 20e-

en 21e-eeuwse keramiek. Er kan gekeken, gekocht, verkocht en geruild worden.

Tijdens het evenement zijn experts aanwezig:

• Anniek Manshanden, restaurator van keramische objecten. Gratis advies over

restauratie van o.a. keramiek...

“Ode aan de Keramische Kunst”
Expositie rondom collectioneur Petra Verberne in Tiendschuur

18 januari t/m 7 april 2019

Petra Verberne (Helden,1937) begon met verzamelen in 1990. Gedreven vanuit idealisme, bood ze een podium aan een ‘vergeten kunstdiscipline’. Zij wilde een ode brengen aan de keramische kunst en de kunstzinnige aspecten van hedendaagse keramiek onder de aandacht brengen. Haar collectie bevat keramiek uit Nederland en Europa. Ze verzamelde met oog voor actu...

Beheren en Begeren, de levensloop van een object

De Nederlandse Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas (NVVCG) bestaat 65 jaar. Ter gelegenheid van dit heugelijk feit organiseren het bestuur en de redactie van het tijdschrift Vormen uit Vuur een jubileumsymposium met als thema ‘Begeren en beheren, de levensloop van een object’. Het symposium wordt gehouden op vrijdag 19 oktober in het Gemeentemuseum in Den Haag. U bent van harte welkom.

Op het jubileumsymposium zullen verschillende onderd...

'Kijck, de takels en de touwen', Schepen op tegels en tegeltableaus, expositie in Het Nederlands Tegelmuseum te Otterlo.

De expositie gaat in op thema's als de haring- en walvisvaart, scheepstypen, scheepsbouw, tuigage en scheepssier, handelsroutes en dit aan de hand van fraai met de hand geschilderde tegels en tegeltableaus uit de periode 1630 tot ver in de 20e eeuw.

Het Nederlands Tegelmuseum

Eikenzoom 12

6731 BH  OTTERLO

De expositie loopt van 9 juni t.m. 28 oktober 2018

Afbeelding: tegel...

Dit seizoen brengt Streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland de expositie 'Gloeiende Glazuren' over het werk van kunstenaar en keramist Chris Lanooy.
Chris Lanooy is in 1881 geboren in Sint-Annaland. De tentoonstelling laat een overzicht zien van het werk van Chris Lanooy en zijn betekenis.
De geboren 'Stallander' was één van de belangrijkste keramisten van zijn tijd met internationale bekendheid.
Hij ontwikkelde experimentele glazuren, die tot op de huidige dag nog worden toegepast.
De expositie toont:
• Kerami...

Van Dehua naar Otterlo, Blanc de Chine, beelden en tegels.

Expositie in het Nederlands Tegelmuseum, Otterlo van zaterdag 3 maart t/m 21 mei 2018

De Chinese stad Dehua is van oudsher het traditionele centrum van de Blanc de Chine.

Twee Chinese kunstenaars uit deze stad laten hun hedendaagse interpretatie van een lange traditie zien.

Het zijn Su Xian Zhong (1968) en Chen Ming Liang (1963). Beide kunstenaars zijn met hun werk al bekend in Europa.

Voor deze expositie hebben zij zich laten inspi...

Van 3 maart tot 14 oktober 2018 pakt het Keramisch Museum Goedewaagen letterlijk uit. In 1980 kocht een jong kunstenaarechtpaar uit Noord-Holland in hun woonplaats een grote, met een N gemerkte hutkoffer. De invloed bleek te bestaan uit een tachtigtal stuks in hun ogen subtiel gekleurde potterie van de hen toen nog onbekende keramist Bert Nienhuis (1873-1960). Van Nederlands meest invloedrijke  pottenbakker/keramist uit de eerste helft van de vorige eeuw toont het museum naast de inhoud van de hutkoffer ook ander werk van deze in Groningen g...

Van 16 tot en met 18 maart 2018 houden we, tijdens de Kunstbeurs Heemstede, vooir de 8e keer een verzamelaarbeurs voor keramiek.

Adres: Sportplaza Groenendaal Heemstede, Sportparklaan 16.

Het is een beurs door en voor verzamelaars en liefhebbers van moderne 20e en 21e-eeuwse keramiek.

Er kan gekeken, gekocht, verkocht en geruild worden.

Noor Camstra, gerenommeerd keramist en keramiekrestaurator is het hele weekend aanwezig voor restauratie adviezen.Wanneer u keramiek heeft dat u w...

Donderdag 14 september 2017 is het honderd jaar geleden dat de beroemde Italiaanse architect en ontwerper Ettore Sottsass werd geboren. Als eerbetoon aan een van de grootste ontwerpers van de afgelopen eeuw toont het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch meer dan honderd stukken keramiek. Op zijn honderdste geboortedag is de feestelijke openstelling van de tentoonstelling Celebrating Ceramics - 100 jaar Ettore Sottsass.

Ettore Sottsass
Sottsass (1917 - 2007) bouwde vanaf 1947 een carrière op met interieurvormgeving en indus...

Keramist Hans de Jong  ( 1932-2011) werd geboren in Leiden en volgde zijn opleiding in Amsterdam. De Jong maakte gedraaid en geboetseerd, vaak humoristisch, figuratief werk. Het figuratieve element is een constante factor in zijn werk, zelf bij zijn potten en meer abstracte werk. De tentoonstelling valt samen met de eerste publicatie over het indrukwekkende oeuvre van Hans de Jong.

Haags Gemeentemuseum van 04 november 2017 t/m 18 februari 2018 
Bezoek de website van het museum:...