Hoshino Kayoko

Achternaam: 
Hoshino Kayoko
Geboortejaar: 
1949
Geboorteplaats: 
Japan
Geboorteland: 
Japan
CV: 

Hoshino Kayoko is geboren in Japan in 1949. Er is een grote groep bewonderaars van de strakke, eenvoudig gedecoreerde vazen en kommen van Hoshino Kayoko. Haar werk is direct herkenbaar door de grijsbruine of zwarte, korrelige en met zaagjes ingekerfde huid. Hoshino´s werk doet denken aan delicaat Japans papier of fijn geplisseerd textiel. Haar objecten zijn gemaakt van donkere kleisoorten en zijn gedecoreerd met subtiele kerven die samen met de vorm van het object als geheel een esthetisch lijnenspel opleveren. Sommige objecten decoreert ze met bladzilver.

Vormen met ritme
Als Hoshino Kayoko een nieuw object maakt, begint ze altijd met een homp klei, die ze door haar handen laat glijden en waarover ze begint te wrijven. Hierdoor krijgt ze langzaam een gevoel voor de beweging en het volume van haar nieuwe stuk, en geeft ze beide aan door enige inkervingen en afschilferingen. Daarna holt ze het object uit en stookt ze het. Door dit proces krijgen Hoshino´s objecten vorm en ritme.

Functie
Alhoewel haar werk altijd naar de functie verwijst, toont het in hoge mate autonoom en zal het slechts met enige schroom door de bezitter als gebruiksvoorwerp worden aangewend. De vazen zijn bedoeld voor een enkele bloem of tak, zoals gebruikelijk bij Japanse bloemarrangementen. Het zijn intrigerende strakke vormen van grijsbruine- of zwarte klei, aan de buitenkant voorzien van een subtiele lineaire versiering (tekst: CATAWIKI, 13 maart 2014).

Pictures: portrait 1(Touch Fire Exhibition - SCMA); portrait 2 (photographer Creg Daly); Decorative vessel (Touch Fire Exhibition, 2006); Glazed Dish (Touch Fire Exhibition, 2006); artist stamp (Capriolus).