Nieuwenburg - Reinheimer, Beate

Voornaam: 
Beate
Voorletters: 
B.
Achternaam: 
Nieuwenburg-Reinheimer
Geboortejaar: 
1943
Geboorteplaats: 
Bad Kissingen (DE)
Geboorteland: 
Duitsland
CV: 

Beate Reinheimer is geboren op 2 mei 1942 te Bad Kissingen (DE). In 1965 doet zij eindexamen aan de Folkwangschule für Gestaltung te Essen (DE), afdeling textiel. In 1969 volgt zij de opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam, waar zij in 1972 eindexamen doet. Het oeuvre dat sindsdien ontstond, is erg gevarieerd. In al die tijd zijn twee dingen onveranderd gebleven: de toepassing van zoutglazuren en de bruikbaarheid van haar voorwerpen. Deze hebben vaak een figuratief element. In de jaren tachtig werkt zij naast steengoed ook met porselein. Haar werk krijgt een geometrisch karakter. Door insnijdingen krijgen de objecten een gefacetteerde huid. Tot 2008 is Beate docent aan de Gerit Rietveld Academie te Amsterdam en aan de AKI in Enschede.

Afbeeldingen: portret van Beate, circa 1980; Beate in haar atelier, circa 1984 (bron Princessehof Leeuwarden); afbeelding met haar werk tijdens de expositie 'Levenswerk' in het Princessehof, Leeuwarden, 2009.

Werk: 

"De vaasvormen van Beate Reinheimer zijn geïnspireerd op de verfijnde Chinese keramiek uit de Sung-dynastie. De laatste jaren is zij meer reliëf en kleur gaan gebruiken. De porseleinklei wordt gedraaid, ingekerfd en met zoutglazuur bedekt en gebakken in een zoutoven tot 1300 graden. Gebruikte technieken: porselein met zoutglazuur". Tekst uit: Nederlandse Keramiek '85, Museum Flehite, catalogus 1985.

Bibliografie: 
  • Nederlandse Keramiek 85, Museum Flehite, catalogus 1985.
  • Spruit-Ledeboer, Mieke en Maarten van Thiel, De hedendaagse gebruikskeramiek in Nederland, 1981.
  • 100 Nederlandse keramisten, Galerij De Arkel, Boxtel 1974.
  • Trumpie, Ank, Levenswerk 07 - Fussfassen, solopresentatie van Beate Reinheimer, in: Keramika, 1 2009.