Wildenhain, Franz

Voornaam: 
Franz
Voorletters: 
F.R.
Achternaam: 
Wildenhain
Geboortejaar: 
1905
Geboorteplaats: 
Leipzig
Geboorteland: 
Duitsland
Werkperiode: 
1930 - 1980
CV: 

Franz Rudolf Wildenhain is geboren in Leipzig in 1905. Hij volgt de opleiding aan het Bauhaus te Weimar (1925) en voltooit zijn studie te Halle. Hij trouwt met de keramiste / ontwerpster Marguerite Friedländer. Het echtpaar wijkt in 1933 uit naar Nederland, waar zij tot 1940 werkzaam zijn te Putten. Zij noemen hun pottenbakkerij "Het Kruikje". Marguerite emigreert in maart 1940 naar Amerika. Het was Franz niet toegestaan haar, als een niet-Joodse Duitse burger te volgen. Om aan de Duitse dienstplicht te ontkomen duikt hij onder in Amsterdam en werkt in het atelier van Thera Hofstede Crull. Het atelier in Putten wordt overgedaan aan Willem Stuurman. Van 1940 tot 1947 is Franz tevens docent aan de kunstnijverheidsschool te Amsterdam. Hij woont dan in de P.C. Hooftstraat 53 te Amsterdam. Hier raakt Franz bevriend met de danspedagoge Hans Snoek. In 1947 emigreert Wildenhain naar Amerika en herenigt zich met Marguerite in Guerneville, California (USA). Het atelier dat Marguerite daar heeft gesticht heet 'Pond Farm Pottery'. Franz beklaagt zich erover dat hij ingezet wordt als vertegenwoordiger van de pottenbakkerij. Hij reist door het westen van Amerika en slaapt in National Parcs. Het huwelijk met Marguerite houdt geen stand meer. Zij zijn teveel uit elkaar gegroeid. Wildenhain verhuist naar Rochester (New York State). Hier richt hij een atelier in en wordt daar ook docent. Hij vertelt Johnny Rolf en Jan de Rooden dat een mens geen drie keer in zijn leven zulke belangrijke (emigratie) stappen kan zetten. Franz Wildenhain overlijdt in 1980 (met dank aan Johnny Rolf voor aanvullende gegevens).

Afbeeldingen: Portret uit circa 1935 (bron: fotograaf Maria Oestreicher in Pottenbakkers in Putten, 1999); Pottenbakkerij  'T Kruikje, Putten (bron: uit Marguerite Wildenhain and the Bauhaus); Franz Wildenhain bij een pas geopende oven in Putten, ca. 1935 (bron: uit Marguerite Wildenhain and the Bauhausin actie, circa 1953; Franz aan de draaischijf, circa 1953; Marguerite en Franz Wildenhain dragen gedraaide objecten ter droging naar buiten, Putten, ca. 1935 ( bron: uit Marguerite Wildenhain and the Bauhaus); grote vaas met krasdecor van een meermin (bron: Gavelers Amsterdam, 3 december 2012); tabakspot, Putten periode (collectie Grassi Museum, Leipzig); flyer (bron Eja Praasterink).  

Bibliografie: 
  • 5 Hedendaagse pottenbakkers, catalogus Museum Boymans, Rotterdam 1953.
  • Doelman, C. De Nederlandse ceramiek van onze eeuw , in: Medelingenblad Vrienden van de Nederlandse Ceramiek, nr. 7, 1957.
  • Nederlandse Keramiek, catalogus bij de tentoonstelling van hedendaagse Nederlandse keramiek. Koninklijke Academie voor Kunst en vormgeving, Den Bosch 1958.
  • Wildenhain, Marguerite, The invisible Core, A Potter' s Life and Thoughts, 1973.
  • Pottenbakkers in Putten 1929-1945, uitgave van de Stichting Puttens Historisch Genootschap, 1999.
  • Singelenberg-Van der Meer, M., Nederlandse keramiek- en glasmerken 1880-1940, 2001.
  • Schwarz, Dean and Geraldine, Marguerite Wildenhain and the Bauhaus, an Eyewitness Anthology, 2007.