Camstra, Noor

First name: 
Noor
Initials: 
E.
Surname: 
Camstra
Year of birth: 
1953
Birthplace: 
Zeist (NL)
Country of birth: 
The Netherlands
Working period: 
1981-heden
CV: 

Eleonora (Noor) Camstra is geboren op 16 december 1953 te Zeist. Zij volgt de Academie voor Beeldende Vorming te Amersfoort, zowel de A-opleiding als de B-opleiding met specialisaties in keramiek en plastisch-ruimtelijk vormen. Na de academie werkt zij ruim een jaar (van september 1979 tot december 1980) met een stipendium op het Keramisch Werkcentrum te Heusden. In 1981 werkt zij wederom met een stipendium drie maanden op het werkcentrum in Heusden onder leiding van de Belg José Vermeersch. Sinds 1981 werkt zij in eigen atelier te Lochem. Zij heeft als restaurator van keramiek en porselein ook grote naam gemaakt.

Work of the artist: 

In min of meer chronologische volgorde. De kleurige unica worden met de hand opgebouwd van platen steengoedklei (slab building), die van te voren zijn ingekleurd met pigmenten. Het werk wordt geglazuurd en in een elektrische oven tot ongeveer 1200 graden C. gestookt. Bij sommige stukken wordt goudluster gebruikt. De multiples worden gegoten van steengoed-gietklei en in een elektrische oven gebakken tot 1200 graden C. Zij worden geglazuurd en daarna gedecoreerd met goud- of platina luster. Aanvankelijk zijn de vormen glad. Later ontstaat meer een boomschorsachtige huid. De serica zijn genummerd. Per vorm ontstaan er maximaal dertig stuks. Noor maakt graag theebusjes en theepotten in grillige vormen. Ca. 1982/83 heeft Noor indrukwekkende vazen gemaakt waarbij zij op een in de mal met de hand gevormde bodem een plaat klei rondom verticaal heeft gemonteerd. De naden laat zij daarbij bewust zichtbaar. De monochrome unica worden gemaakt van aardewerkklei en met een steentje gepolijst. Daarna worden deze gebakken in een elektrische oven tot 850 graden C. Sommige van deze gepolijste stukken worden in een open vuur op de grond in de buitenlucht gestookt en gereduceerd, zodat zij levendig zwart worden. De laatste jaren lijken haar vazen en theepotten soms op grote gekaligrafeerde letters.

Werk in collecties Museum Boijmans-van Beuningen, Rotterdam Museum het Princessehof, Nationaal Keramiek Museum, Leeuwarden Museum voor Moderne Kunst, Arnhem Europees Keramisch Werkcentrum, ’s-Hertogenbosch Stichting Beeldende Kunst, Gelderland Kunstsammlungen der Veste Coburg, Coburg D Keramion Museum, Frechen D Coll. Dr. Hans Thiemann, Hamburg D Gebauer, Berlijn D Coll. Benno Premsela, Amsterdam Coll. Capriolus, Amersfoort Coll. Van Achterberg, Amstelveen Coll. Fuchs, Heemskerk Coll. Spruit-Ledeboer, Oosterbeek Museum Bellerive, Zürich CH Keramiekmuseum Grimmerhus, Middelfart DK Ichon World Ceramic Center, Korea

Bibliography: 
  • Aanwinst, een object van Noor Camstra, in: Keramika no.1 1993. -
  • Noor Camstra, object gekocht bij Galerie Amphora, Oosterbeek, in: Keramika no. 1 1997. 
  • Köster, Caroline, Benedikt und Gabriele, Keramik aus Kösters Kunstkamer, 1999, p. 58
  • Eigen CV